Card Profesional European
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Contract finanţare: POSDRU/94/4.1/S/64305

Prezentare Proiect.PDF

Una dintre cerintele specifice identificate in JAP 2005 (Documentul comun de evaluare a politicii de ocupare a fortei de munca) a fost identificarea si implementarea de noi masuri de ocupare, dezvoltarea si extinderea celor existente ca raspuns la noile cerinte ale pietei muncii, dar si dezvoltarea si modernizarea SPO in concordanta cu dinamica semnificativa si rapiditatea schimbarilor de pe piata muncii din Romania.
Procesul de modernizare a SPO a inceput in anul 2002, insa sunt necesare in continuare eforturi sustinute si intensive pentru cresterea calitatii si eficientei serviciilor de ocupare oferite. Pentru a putea indeplini principala sa atributie de furnizor de servicii de ocupare si pentru a imbunatati metodele de lucru, SPO va asigura un sistem informatizat comprehensiv dedicat gestionarii cardurilor profesionale europene prin care se va asigura calitatea serviciilor de informare si orientare in cariera si de mediere a muncii oferite persoanelor in cautarea unui loc de munca, asigurandu-se astfel atat imbunatatirea performantelor, cat si dezvoltarea unor servicii personalizate mai bune de asistenta pentru beneficiarii SPO.

Pe parcursul anului 2008, consilierii de orientare din cadrul SPO si din cadrul furnizorilor privati de servicii de ocupare au oferit servicii de informare si consiliere profesionala unui numar de 610597 persoane aflate in cautarea unui loc de munca (54,26% barbati, 45,74% femei). De asemenea, pe parcursul anului 2008, consilierii de orientare din cadrul SPO au furnizat servicii de consiliere profesionala pentru 40891 persoane din grupuri cu nevoi speciale, iar in cadrul celor 9 centre pilot de consiliere pentru persoane cu dizabilitati au fost consiliate 974 persoane cu dizabilitati aflate in cautarea unui loc de munca. In cursul anului 2008, 226 de persoane si-au gasit un loc de munca ca urmare a activitatii de mediere desfasurata de consilierii EURES din cadrul SPO. Pe parcursul anului 2008, agentii de ocupare din cadrul SPO au furnizat servicii de mediere a muncii in urma carora au fost incadrate in munca 320544 persoane.
Prin intermediul proiectului propus, se va dezvolta un profil standard pentru informatiile cuprinse in cardul detinut de someri, asigurandu-se astfel pe de o parte certificarea competentelor si cunostintelor deja detinute de acestia si, pe de alta parte, identificarea nevoilor de formare, a competentelor specifice necesare a fi dezvoltate. De asemenea, emiterea si gestionarea cardurilor profesionale pentru persoanele in cautarea unui loc de munca va contribui la asigurarea transparentei serviciilor oferite, cu respectarea standardelor europene si nationale privind protectia datelor cu caracter personal. Prin intermediul cardurilor profesionale detinute, persoanele in cautarea unui loc de munca vor beneficia de o crestere a capacitatii de mobilitate si de ocupare, in timp ce cardul profesional emis pentru someri va constitui un instrument eficient utilizat de agentii de ocupare si de consilierii de orientare din cadrul SPO in furnizarea serviciilor de ocupare, intr-un context defavorabil in care numarul potentialilor beneficiari ai serviciilor furnizate de acestia este in continua crestere, concomitent cu reducerea numarului de personal.

Prin proiectul propus se va dezvolta o solutie inovatoare, constituind valoarea adaugata a proiectului, care va permite asigurarea unui standard minim de calitate in furnizarea serviciilor de mediere a muncii si de informare si orientare in cariera, prin stabilirea unui profil ocupational cadru si furnizarea cardurilor profesionale pentru persoanele in cautarea unui loc de munca. Proiectul propus, prin valoarea sa adaugata, se inscrie astfel in randul proiectelor de anvergura nationala prin care se va realiza modernizarea SPO si intarirea capacitatii de funizare si crestere a calitatii serviciilor de ocupare furnizate.

Card Profesional European
Calendar
Ianuarie  2019
Lun Mar Mie Joi Vin Sam Dum
   
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României