Card Profesional European
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Contract finanţare: POSDRU/94/4.1/S/64305

Despre Proiect

Proiectul propus, prin furnizarea cardului profesional european pentru persoanele in cautarea unui loc de munca inregistrate la unitatile teritoriale din cadrul SPO, prin care se asigura transparenta serviciilor oferite si o mai buna corelare a cererii cu oferta de pe piata muncii, contribuie la asigurarea unei mobilitati mai mari a persoanelor si a serviciilor intre statele membre si intre regiuni, ceea ce, asa cum se precizeaza si in Rezolutia Parlamentului European din 19.02.2009, constituie un element esential pentru indeplinirea obiectivelor Agendei de la Lisabona de crestere economica si locuri de munca mai multe si mai bune si impulsioneaza cresterea productivitatii prin introducerea de perspective noi, idei si competente.

Prin atingerea obiectivelor sale de imbunatatire a calitatii si eficientei serviciilor de ocupare oferite, proiectul propus contribuie la indeplinirea prioritatilor pentru reforme cuprinse in PNR 2007-2010, respectiv imbunatatirea capacitatii administrative, cresterea gradului de ocupare si a ratei de participare pe piata muncii si stimularea ocuparii fortei de munca, ceea ce va contribui pe termen lung la atingerea performantelor economice si de ocupare recomandate de Strategia de la Lisabona.

De asemenea, prin atingerea obiectivelor proiectului de asigurare a transparentei si vizibilitatii serviciilor de ocupare oferite, se asigura o contributie substantiala in atragerea si mentinerea a cat mai multor persoane pe piata muncii active (Liniile directoare integrate pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca nr.17, 18, 19 si 20).
Realizarea unuia dintre rezultatele proiectului, respectiv crearea unui profil cadru pentru inregistrarea persoanelor in cautarea unui loc de munca in cadrul SPO, aduce o contributie semnificativa a proiectului la cea de-a treia prioritate tematica a CSNR 2007-2013, respectiv dezvoltarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman din Romania. Nu in ultimul rand, atingerea obiectivului general al proiectului propus asigura contributia acestuia la indeplinirea obiectivului AP 4, DMI 4.1 din POSDRU 2007-2013, respectiv cresterea calitatii, eficientei si transparentei serviciilor de ocupare furnizate de SPO.

Prin activitatile implementate 570000 persoane in cautarea unui loc de munca vor detine un card profesional in baza caruia pot dovedi ca apartin unui anumit segment profesional si au anumite calificari si abilitati. Avand in vedere serviciile de mediere a muncii furnizate de SPO prin care se asigura corelarea ofertei de forta de munca cu cererea de pe piata muncii, emiterea si gestionarea cardurilor europene pentru someri asigura cresterea eficientei si efectivitatii acestora, asigurandu-se astfel o mai mare transparenta si constituind in acelasi timp un instrument util pentru SPO de monitorizare a impactului masurilor active de ocupare oferite (cardul profesional putand furniza si informatii precum masurile active de care a beneficiat detinatarul, nivelul de satisfactie, rata de succes etc.).
Beneficiarii indirecti sunt reprezentanti atat de persoanele in cautarea unui loc de munca, cat si de alte organizatii publice si private care pot sa primeasca informatii cu privire la calificarile si profilul profesional al detinatorului de card profesional, accesand portalul informatic dezvoltat in cadrul aplicatiei implementata in cadrul proiectului propus (accesul la informatiile incluse in card este conform cu cele mai inalte standarde privind protectia datelor cu caracter personal).

Informatiile cuprinse in structura cadru devoltata pentru cardurile profesionale vor cuprinde informatii privind ocupatia, tipul si nivelul competentelor necesare, in conformitate cu Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor (ISCO). Emiterea si gestionarea cardurilor profesionale va conduce la imbunatatirea si eficientizarea serviciilor oferite de SPO, respectiv informare si consiliere profesionala si medierea muncii. Consilierii de ocupare asigura furnizarea serviciilor de informare si consiliere profesionala, de calitatea acestor servicii depinzand in mare masura rezultatele aplicarii celorlalte masuri de ocupare, in special formare profesionala. Agentii de ocupare asigura furnizarea serviciilor de mediere a muncii, respectiv punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, asigurandu-se astfel corelarea ofertei cu cererea de pe piata muncii.

Card Profesional European
Calendar
Februarie  2019
Lun Mar Mie Joi Vin Sam Dum
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28  

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României